Actes reivindicatius

Un violador en tu camino, Granollers.

Reunir un grup de dones disposades a cridar contra el patriarcat, ha estat una fita que ens ha omplert d’orgull i de sororitat.

Granollers Porxada. El violador ets tu
Moments previs…


Hem gaudit cada moment de la preparació d’aquest acte, des del començament fins a l’abraçada final que ha culminat setmanes de feina i coordinació.
Hem d’agrair profundament l’ajut i implicació de totes aquelles companyes que ens han ofert la seva col·laboració i el seu suport amb una generositat entranyable. Des de la Garriga, Bigues i Riells, Cànoves, Cardedeu, i d’altres poblacions, ens han arribat iniciatives i suport al nostre petit projecte reivindicatiu

Companyes de Batucal’olla de Cànoves i Samalús


L’aire que es respirava a la plaça de la Porxada era aire de llibertat, i sobretot, de lligam entre persones que han decidit dir prou a una societat profundament masclista, obsoleta i ancorada en valors del passat que ja no tenen cabuda en un pensament progressista.

Performance

Abans de començar la performance hem llegit un manifest que ens agradaria compartir amb vosaltres.

Manifest

“El Colectivo Interdisciplinario de Mujeres Las Tesis de Xile, va decidir fa un any i mig agafar textos de tesis escrites per dones feministes i transformar-los en perfomance coreografiades a fi de facilitar la transmissió de missatges feministes de protesta, de reivindicació i de denúncia.

Per a aquesta performance en concret, es van fer servir de textos de Rita Segato,
antropòloga feminista que sustenta la tesis de què les violacions no són fets aïllats sinó esdeveniments sòcio-polítics. Van anomenar-la «Un violador en tu camino», tot parodiant l’eslògan publicitari dels Carabineros: «Un amigo en tu camino», amb el què es pretenia millorar la imatge negativa que el poble xilè tenia d’aquest cos durant el procès de sortida de la dictadura de Pinochet.

Las Tesis van presentar la seva primera proposta coreogràfica contra el patriarcat el passat 25 de novembre. L’acollida va ser un èxit i les organitzadores van llençar una convocatòria a l’Instagram per a què dones de tot el món s’unissin al que ja s’ha considerat un himne feminista. L’onada de reproduccions d’aquest himne viral a les xarxes socials, ha donat com a resultat la seva traducció a diversos idiomes i la seva posta en escena a múltiples ciutats del món.

Companyes, des d’aquí i ara, denunciem la violència de gènere institucionalment invisibilitzada que patim les dones arreu del món, també aquí, és per això que ens tapem els ulls amb una bena negra.

Volem canviar, des de l’àmbit local , la violència de gènere globalitzada, treballar per acabar amb el sistema patriarcal i fer palès que, si la violència contra les dones és global, també ho serà la resistència“.

Agraïments

Volem agrair especialment a la Tània Rodríguez de l’Escola Taller Xalest de Sabadell, el disseny del mocador que hem lluït les col·laboradores.
L’elaboració del mocador l’ha portat a terme la Neus Bou. La teva feina ens ha arribat al cor.

Disseny de Tània Rodríguez

També volem fer una menció especial a les companyes que han interpretat la performance en llengua de signes, per tal que les persones sordes poguessin seguir la coreografia, i gràcies també pel vídeo explicatiu que van elaborar les components de l’Associació de persones sordes de Granollers i Vallès Oriental. Raquel Poveda, la Maria José Darriba i l’Antònia Barea.


Gràcies a totes i a tots, perquè també hem comptat amb el suport de molts homes que han dit prou al patriarcat, com a víctimes silencioses dels estereotips que limiten la seva llibertat de dir obertament, que els homes també poden ser feministes.
Gràcies pel vostre suport, per la vostra presència, i la vostra valentia.
Seguim la lluita!!

Sorotopia

Aquí teniu el vídeo de la performance.

Pot ser que també t'interessi