Desconstrucció patriarcal

Les Pioneres del Futbol Femení: El Llegat de les Treballadores de la Doyle & Walker Ammunition durant la Primera Guerra Mundial

En un món marcat per la constant lluita de les dones per la igualtat, és essencial recordar i celebrar els esdeveniments històrics que van contribuir a obrir el camí cap a un futur més igualitari. Un d’aquests esdeveniments és la increïble història de les treballadores de la fàbrica Doyle & Walker Ammunition a Sheffield, que, durant la Primera Guerra Mundial, van fundar un equip de futbol que no només va omplir els estadis, sinó que també va desafiar les normes de gènere de l’època. Avui, en ple segle XXI, mirem enrere per entendre com aquestes valentes dones es van convertir en les precursores del futbol femení i com el seu llegat segueix inspirant generacions de dones en la seva lluita per la igualtat de gènere.

El Context de la Primera Guerra Mundial

Per comprendre plenament la importància de les treballadores de la Doyle & Walker Ammunition, primer hem de submergir-nos en el context de la Primera Guerra Mundial. Durant aquest període, els rols de gènere eren rígids i les expectatives de les dones es limitaven principalment a les tasques domèstiques i la cura de la família. No obstant això, amb l’entrada dels homes al front de batalla, les dones es van veure obligades a assumir un paper més actiu en l’economia i la indústria.

La fàbrica Doyle & Walker Ammunition a Sheffield es va convertir en un lloc clau per a la producció de munició utilitzada en la guerra. Les dones treballadores van desenvolupar un paper essencial en l’esforç de guerra, omplint cartutxos i projectils, la qual cosa era una tasca perillosa i esgotadora. Malgrat les difícils condicions de treball, aquestes dones van demostrar una increïble determinació i valentia en un moment en què se les esperava que es mantinguessin en un segon pla.

El Naixement de l’Equip de Futbol Femení de Doyle & Walker

Va ser enmig d’aquestes circumstàncies desafiants que va sorgir la idea de formar un equip de futbol femení a la fàbrica Doyle & Walker Ammunition. El futbol, considerat un esport masculí per excel·lència en aquell moment, semblava ser una elecció poc probable per a aquestes dones. No obstant això, la seva determinació i esperit d’equip van superar les expectatives i les normes de gènere de la societat.

L’equip, conegut com les “Noies de la munició de Doyle & Walker”, va atreure dones de diverses edats i orígens. Cadascuna d’elles compartia un desig comú: jugar al futbol i demostrar que eren capaces de competir al més alt nivell. Malgrat les dificultats, es van entrenar incansablement en el seu temps lliure, amb uniformes improvisats i una passió que no coneixia límits. Aquest equip, en essència, es va convertir en un far d’esperança i empoderament enmig de la foscor de la guerra.

L’Impacte de l’Equip Femení de Doyle & Walker

A mesura que l’equip de futbol femení de Doyle & Walker guanyava notorietat, la seva influència s’estenia més enllà de les parets de la fàbrica. En un moment en què les dones eren subestimades i marginades, aquestes jugadores valentes es van convertir en un símbol de resiliència i determinació. Els seus partits, sovint disputats per recaptar fons per la guerra, van atreure milers d’espectadors, tant homes com dones, omplint estadis i camps de futbol.

L’equip de Doyle & Walker Ammunition no només va enfrontar-se a altres equips de futbol femení, sinó que també va competir contra equips masculins, desafiant obertament les normes de gènere i les expectatives socials. Aquest valent acte de desafiament va ser un crit d’igualtat i una declaració que les dones podien fer qualsevol cosa que es proposessin, fins i tot en el camp de joc.

Lily Parr: L’Estrella de l’Equip

Dins d’aquest equip extraordinari, va emergir una figura que es convertiria en una llegenda del futbol i una pionera en l’esport femení. Lily Parr, coneguda com una de les millors jugadores de la seva època, destacava per la seva increïble habilitat i poderós xut. Parr no només va ser una líder al camp, sinó que també va desafiar les expectatives de gènere fora d’ell.

En una època en què les dones tenien limitacions significatives en l’esport i la vida quotidiana, Lily Parr es va convertir en la primera futbolista professional. La seva destresa al camp i el seu impacte a l’equip de Doyle & Walker Ammunition la van portar a trencar barreres i pavimentar el camí per a les futures generacions de futbolistes femenines. La història de Parr és un recordatori que el talent i la passió no coneixen gènere ni barreres.

El Llegat Perdurable i la prohibició

La Primera Guerra Mundial va arribar al seu fi el 1918, i amb això, la producció de munició a la fàbrica Doyle & Walker va disminuir. Malgrat que l’equip de futbol femení de Doyle & Walker Ammunition es va dissoldre, el seu llegat va perdurar en la memòria de tots aquells que van presenciar la seva valentia i determinació. Mitjançant el seu exemple, aquestes dones van obrir el camí perquè les generacions futures desafien les normes de gènere.


Lamentablement, la història del futbol femení està marcada per una llarga i injusta prohibició que va durar dècades. Després de la Primera Guerra Mundial i el desmantellament de molts dels equips de futbol femení que s’havien format durant la guerra, es va imposar una prohibició oficial que va durar fins a mitjans de la dècada de 1970. Aquesta prohibició va ser una manifestació més de la discriminació de gènere i les normes socials restrictives que les dones han hagut de suportar al llarg de la història.

Aquesta prohibició va ser particularment notable en el Regne Unit, on l’Associació de Futbol va emetre una norma el 1921 que prohibia l’ús de camps de futbol registrats per a partits femenins. Això va tenir un impacte devastador en el futbol femení, ja que els partits van ser eliminats i els estadis van romandre tancats per a les dones durant dècades. Aquesta restricció no només va limitar les oportunitats de les dones per jugar a futbol, sinó que va suprimir les oportunitats d’una generació de jugadores joves que mai van tenir l’oportunitat de demostrar el seu talent i passió pel joc.

Aquest va ser un cas clau de la discriminació de gènere en l’esport i va ser una manifestació de les normes socials que subestimaven les capacitats de les dones i limitaven les seves aspiracions. Va ser una restricció que va perdurar durant dècades i que va ser una lluita constant per a les dones que volien participar plenament en el món del futbol.

No obstant això, a mesura que les dones van continuar lluitant per la seva igualtat en l’esport i en la societat, aquesta prohibició es va aixecar gradualment en molts països. El 1971, en el Regne Unit, es va aixecar la prohibició d’usar camps de futbol registrats per a partits femenins, un pas important cap a la igualtat en l’esport. Aquesta fita va obrir portes per a la creació de lligues i equips de futbol femení, i va permetre a les dones perseguir les seves passions i somnis sense restriccions de gènere.

El futbol femení, avui en dia, ha crescut i prosperat en tot el món. Ha guanyat un seguiment entusiasta i ha demostrat que les dones poden ser igual de competitives i talentoses com els homes en el camp de joc. El llegat de les treballadores de la Doyle & Walker Ammunition i d’altres pioneres del futbol femení continua inspirant i motivant a totes les dones a lluitar contra les barreres i desafiar les normes de gènere. La història d’aquesta lluita, a més, ens recorda la importància de continuar treballant cap a una societat més igualitària, on totes les persones, independentment del seu gènere, tinguin la llibertat de perseguir els seus somnis i passions.

Sorotopia al Teatre Auditori de Granollers

Amb la finalitat de destacar la importància de l’accés a la cultura i la promoció de les històries inspiradores de les dones en la societat, és fonamental fer menció de la nostra recent experiència. Ahir, al Teatre Auditori de Granollers, vam tenir l’oportunitat de gaudir de l’obra “Ladies Football Club”. Aquesta vivència, possible gràcies al programa “Apropa Cultura”, va permetre que quinze dones de l’Associació Feminista Sorotopia accedissin a aquesta experiència cultural única.

El programa “Apropa Cultura” ha demostrat ser un instrument valuós en la missió d’assegurar que totes les persones, independentment de les seves circumstàncies, tinguin accés a l’art i la cultura. Aquesta iniciativa fa possible que col·lectius i grups que, en moltes ocasions, podrien trobar-se exclosos de l’experiència cultural, puguin participar activament en esdeveniments com aquesta obra de teatre. Això no només enriqueix les seves vides mitjançant la seva exposició a l’art i la cultura, sinó que també els proporciona la oportunitat de connectar-se amb històries que podrien inspirar-los i empoderar-los.

No menys important és destacar el paper fonamental que el Teatre Auditori de Granollers ha jugat en aquesta iniciativa. La seva gestió i suport han estat crucials per fer realitat aquesta experiència. El compromís de les institucions culturals en facilitar l’accés a l’art i la cultura és essencial per a la creació d’una societat més inclusiva i igualitària. El seu suport a aquest tipus de programes demostra una consciència i una responsabilitat social admirables, i els aplaudim per aquesta contribució significativa.

Aquesta experiència, a més de ser un exemple de la importància de l’art i la cultura en la societat, també il·lustra com les petites i grans accions poden tenir un impacte profund en les vides de les persones i en la lluita per la igualtat de gènere. A través de l’accés a històries com la de les treballadores de la Doyle & Walker Ammunition i l’obra “Ladies Football Club”, es fa possible la inspiració i l’empoderament, i es recorda a tothom que les dones tenen un paper essencial en la història i la societat.

Pot ser que també t'interessi