Tecnologia en clau feminista

Tecnologia és femení

Els sectors tecnològics, les enginyeries, la informàtica són camps on més del 90% dels professionals i dels estudiants són homes. Condicionades per entorns en què de manera inconscient es relaciones les dones amb professions allunyades del món tecnològic, les nenes pateixen la manca de referents i d’eines que els permetin desenvolupar les seves habilitats i la seva creativitat desplegant tot el seu potencial.

La importància de generar espais d’aprenentatge transversals en què les nenes no es vegin afectades per estereotips ni condicionaments socials que les fan sentir menys vàlides, és capdal. Espais en què puguin assolir els coneixements tecnològics envoltades d’altres nenes, i que aprenguin a desenvolupar-se amb independència i autoconfiança. Tard o d’hora hauran d’enfrontar-se amb un món tecnològic masculinitzat, però si ho fan amb una visió realista i lliure de prejudicis, seran capaces de defensar els seus drets d’una manera més efectiva.

En el moment actual, la veu de les nenes s’ha d’enaltir, donar força i empoderar. Per aquest motiu, creiem que és important incidir en aquells àmbits, com el tecnològic, on l’ambient masculí és predominant. Com sempre, treballant en equip vam realitzar l’aposta de crear un projecte relacionat amb l’adquisició de coneixements tecnològics en clau feminista, i presentar-lo a la convocatòria de la 16a Beca Maria Gaja atorgada des del Consell Escolar Municipal de Granollers.

La idea del projecte es va començar a gestar fa temps en la ment col·lectiva de Sorotopia, però ha estat amb l’arribada de l’Eva Gutiérrez que s’ha pogut dotar d’una estructura ferma. Gràcies també a la col·laboració de moltes dones que han cregut en el projecte, i que han sumat esforços per tal que veiés la llum. Dones de l’àmbit educatiu, tecnològic i social.

L’ Eva Gutiérrez membre de la nostra xarxa de dones, és Enginyera de Telecomunicacions i professora d’informàtica i robòtica en una escola de Granollers. Ella ha estructurat el projecte, acompanyada per la Sandra García, qui ha treballat també de valent per organitzar i materialitzar la proposta.

El públic a qui s’adreça el projecte Tecnologia i programació de jocs en femení són nenes des de els 5 fins els 11/12 anys, etapa de l’educació primària i, dones de totes les edats. Una de les activitats està adreçada a famílies, exclusivament dones, on l’edat i el nivell de coneixements entorn a les competències tecnològiques no és cap impediment per accedir.La perspectiva feminista serà present en cada una de les sessions que es duguin a terme, ja no només en els coneixements més tècnics si no en converses espontànies i en la quotidianitat del temps dedicat.

I quina va ser la nostra sorpresa quan ahir, en el moment d’anunciar l’entitat guanyadora del premi, es va pronunciar el nom de l’Associació Feminista Sorotopia. Després dels primers moments d’incredulitat, vam anar posant els peus a terra i vam començar a creure’ns que el nostre projecte veurà la llum.

Premi de la Beca Maria Gaja

Tecnologia i programació de jocs en femení s’emmarca dins de la coeducació és per això que, dins de la proposta hi haurà una iniciativa per organitzar una jornada en femení. Hem dissenyat una jornada intergeneracional  i  multidisciplinar, per apropar a les nenes i les famílies el feminisme desde diferents perspectives d’actuació. S’oferiran tallers d’autodefensa feminista, programació, realitat augmentada i metavers, educació menstrual, taller de manualitats i contacontes.

Tenim tot un any per imaginar, crear i construir juntes entorns d’aprenentatge tecnològic amb la mirada feminista que ens caracteritza. Sou totes benvingudes per participar i gaudir amb aquest somni fet realitat.