Desconstrucció patriarcal Espacios de visibilización Teoria feminista

Manuela Carmena: Reflexions des de la Democràcia i la Cura

Manuela Carmena és una destacada figura de la política espanyola coneguda per la seva trajectòria com a jurista i pel seu paper com a alcaldessa de Madrid entre 2015 i 2019. Nascuda a Madrid en 1944, va estudiar Dret en la Universitat Complutense de Madrid i més tard es va especialitzar en Dret del Treball i de la Seguretat Social. La seva carrera professional com a jutgessa va començar en la dècada de 1970, exercint-se en diferents jutjats de Madrid. La seva carrera judicial va estar marcada pel seu compromís amb la defensa dels drets humans i la lluita contra la corrupció. Va ser una de les fundadores de l’Associació Pro-Drets Humans d’Espanya i va presidir l’Associació de Dones Jutgesses d’Espanya. Carmena va destacar per la seva postura progressista i el seu defensa dels drets civils i socials.

En l’àmbit polític, va saltar a l’escena nacional quan, en 2015, va encapçalar la candidatura d’Ara Madrid a l’alcaldia de la capital espanyola. Va guanyar les eleccions i es va convertir en la primera dona a ocupar el càrrec d’alcaldessa de Madrid. Durant el seu mandat, Carmena va promoure polítiques d’inclusió social, transparència i participació ciutadana. També va impulsar mesures per a millorar la mobilitat urbana i la qualitat de l’aire a la ciutat. Després del seu pas per l’alcaldia, Manuela Carmena va continuar sent una veu rellevant en el panorama polític i social d’Espanya. La seva figura és reconeguda per la seva integritat, el seu compromís amb la justícia social i el seu defensa dels valors democràtics. Encara que actualment no ocupa càrrecs polítics, la seva influència i llegat perduren en l’àmbit públic espanyol, i contínua la seva aportació a la creació d’espais de debat que permetin el diàleg i el canvi.

Enraonar per construir democràcia

A Granollers tenim la gran sort de comptar amb una associació dedicada a fomentar el diàleg obert i plural en la societat, que brinda una valuosa oportunitat per a l’enriquiment intel·lectual de la ciutadania.

El seu manifest promou la reflexió i el debat lliure i plural en temes sensibles i d’actualitat, fomentant el diàleg entre persones de diverses visions polítiques. Destaca la importància de la democràcia com a sistema polític que no tolera la repressió ni la judicialització dels conflictes polítics. Defineix Granollers com una ciutat oberta, educadora, justa i cohesionada, que prioritza el diàleg i la participació per mantenir una convivència democràtica en temps convulsos. Reivindica la possibilitat de dialogar sense por, lliures de pressions legals que uniformitzin el pensament, i busca crear espais de conversa i debat per reforçar valors com la democràcia, la llibertat i la igualtat.

Les persones que ens vam acostar ahir a la Sala Tarafa (unes dues-centes cinquanta ni més ni menys) a escoltar les sàvies paraules d’una dona que s’ha enfrontat a tota mena de reptes, tant jurídics com polítics, agraïm enormement l’esforç i la dedicació de les impulsores d’Enraonar, que treballen de manera incansable per fer accessible un missatge real d’Igualtat i Democràcia convidant a personalitats de la rellevància pública de la Manuela Carmena.

Cuidar la política

“Cuidar es querer, es interesarse por el otro, es ayudarle a cumplir sus objetivos”

Manuela Carmena

Manuela Carmena va iniciar la seva conferencia parlant de la cura. El seu enfocament com una expressió de solidaritat i empatia reflecteix el seu compromís amb la construcció d’una societat més justa i compassiva, on totes les persones siguin valorades i respectades.

Carmena va destacar en els seus plantejaments la importància de la democràcia com el marc fonamental per a la construcció d’una societat equitativa. Per a ella, la democràcia no sols implica el dret al vot, sinó també la participació activa de totes les persones en la presa de decisions que afecten les seves vides. La seva visió de la democràcia com un procés continu de diàleg i compromís ressona en un moment en el qual la participació ciutadana i la transparència són fonamentals per a enfortir les institucions democràtiques. El seu compromís amb els valors democràtics i el seu enfocament en la cura com a fonament d’una societat justa són exemples inspiradors per a les generacions presents i futures.

A més, Carmena va posar l’accent en la importància de l’ètica en la política. Per a ella, la integritat i l’honestedat són fonamentals per a l’exercici responsable del poder. La defensa de la transparència i la rendició de comptes ha estat un pilar de la seva gestió pública, i el seu exemple continua sent rellevant en un moment en el qual la confiança en les institucions polítiques està en dubte.

Cuando me preguntan qué hace falta para estar en política les pregunto, ¿te gusta la gente? ¿te preocupa la gente? porque si no te gusta la gente y no te preocupa, no vas a hacer buena política.”

Manuela Carmena

La conferència de Manuela Carmena va ser un recordatori eloqüent de la importància de la política basada en principis humanistes i ètics. El seu enfocament transformador i el seu compromís amb la justícia social ens inspiren a continuar treballant per un món més just i equitatiu. Sorotopia s’enorgulleix d’haver assistit a aquest esdeveniment, i reafirma el seu compromís amb els valors que Carmena representa.

Durant  l’esdeveniment, es va facilitar un espai propici per a l’intercanvi d’idees i el debat reflexiu, demostrat un ferm compromís amb la promoció de la reflexió crítica i el diàleg constructiu com a eines fonamentals per al desenvolupament d’una societat informada i participativa.

“Soy una mujer mayor que ha intentado cambiar aquello que no estaba bien en el mundo”

Manuela Carmena

I molt més, Manuela Carmena és una dona referent per molts motius. Des de la seva reconeguda trajectòria jurídica i política, fins a la seva peculiar manera d’elaborar una crítica social, no exenta d’humor i humanitat.

Gràcies per acostar-nos a la realitat de la vida política i per valorar el paper essencial que tenen les cures, històricament vinculades amb les dones, com a motor de l’avanç de la nostra societat.

Pot ser que també t'interessi