Espais de visibilització Notícies

“Llarga vida i prosperitat, tinent Uhura”

La cèlebre sèrie de ciència-ficció “Star Trek” ha estat un fenomen de culte durant dècades. I no menys important ha estat la generació de referents que va comportar, apostant per personatges que en els diversos moments socials en què s’esdevenia la sèrie, van possibilitar la motivació de moltes persones que es van veure identificades en aquelles persones que formaven part de la tripulació de l’Enterprise.

La tinent Nyota Uhura va ser un d’aquells personatges transgressors que va generar polèmica i va contribuir a trencar les barreres racials de la televisió als Estats Units als anys 60. Una dona negra, amb un càrrec de responsabilitat i en una posició d’autoritat, amb habilitats sobradament demostrades per formar part d’un equip en què totes les peces encaixaven a la perfecció. Un equip de persones, totes amb els mateixos drets i les mateixes obligacions.

L’actriu afroamericana Nichelle Nichols va ser l’encarregada d’interpretar el paper de la tinent Uhura, i d’aquesta manera es va convertir en un referent per a totes aquelles nenes negres que miraven amb ulls molt oberts com a la televisió sortia una dona amb la qual es podien identificar i saber que podien tenir l’oportunitat de seguir les seves passes.Fins i tot Whoopi Goldberg, que posteriorment va tenir també un paper a la sèrie, en diverses ocasions ha dit que quan era nena i veia “Star Trek” solia cridar a la seva família: “Veniu, veniu de pressa. Hi ha una dona negra a la televisió i no és una criada!”
Nichols, tenia intenció de deixar la sèrie després de la seva primera temporada per treballar a Broadway, però el mateix Martin Luther King Jr. la va fer canviar d’opinió. Luther King li va dir que el seu paper a la sèrie de “Star Trek” estava mostrant als membres de la comunitat afroamericana als Estats Units que ells podien tenir els mateixos drets que els blancs i, per això, havia de continuar interpretant el paper de Nyota Uhura.

D’aquesta manera, Nichelle Nichols es va convertir en un símbol d’empoderament, en una referent. No és, però, l’únic personatge que ha generat controvèrsia. La capitana Janeway ,Capitana de la nau USS Voyager en temporades posteriors de la sèrie també va ser una icona de la perspectiva de gènere a la televisió.

I com no podia ser d’una altra manera, el paper de Nichols a Star Trek la va portar a treballar posteriorment com a portaveu per a la NASA, on va buscar inspirar una nova generació d’astronautes amb ganes d’aventurar-se en la conquesta de l’Espai.
Entre d’altres, la seva figura va atraure la primera dona astronauta dels Estats Units, Sally Ride; la primera dona negra astronauta, Mae Jemison, i el primer cap negre de la NASA, Charlie Bolden

Nichelle Nichols va morir dissabte a la nit als 89 anys. Ha tingut una llarga i pròspera vida, ha format part d’una transformació social que encara està en procés, en lluita per la normalització dels drets de les minories. No sabem si va ser conscient de la importància del seu paper, que en ocasions va veure com poc rellevant. La qüestió és que la suma de petites històries de vida, de petites lluites que obren camí a d’altres que van darrere, és el canvi que volem veure a la nostra societat, i a tot el món.

Pot ser que també t'interessi