La jornada tècnica sobre l’abordatge de les violències masclistes a l’espai públic que s’ha celebrat a Granollers, ha estat una via oberta a la visibilització de la quotidianitat de les dones, que vivim una realitat paral·lela i molt diferent de la què experimenten els homes en el seu dia a dia.
L’aposta per a conquerir aquells espais de la ciutat que suposen zones hostils per a les dones, és feina de tots, institucions, administració, i sobretot, de la mateixa ciutadania, que ha de vetllar per la protecció de tots i totes, i no fer ulls cecs a aquelles situacions que són manifestament injustes i discriminatòries. La socialització al patriarcat normalitza situacions d’abús que hem de vèncer per tal d’avançar cap a la igualtat real de drets entre homes i dones.
La dona ha estat relegada històricament a un paper secundari a la societat. L’espai de la dona és a casa, i si pateix qualsevol mena de violència, és que segurament ha fet alguna cosa malament. Ja sigui portar una roba inadequada, consumir massa alcohol, o no saber dir que no.
L’espai públic és encara un espai hostil, i això suposa anar en detriment dels drets de les dones, que observem de manera inequívoca que hem de vigilar per la nostra seguretat, mentre que els homes poden fer el què vulguin.
Les dones tenim por a anar soles pel carrer, tenim por què ens posin alguna droga a la beguda, tenim por de dir que no volem tenir relacions sexuals, i aquesta por està gravada a foc als nostres cossos impregnats de masclisme i patriarcat.
El missatge envers la violència sexual ha estat dirigit durant massa temps a les dones.
No vagis sola pel carrer, no provoquis, no beguis, no et droguis, ets vulnerable.
I si fem un gir en aquest relat obsolet, i l’encarem cap a qui sembla que encara no ha entès el missatge? No violis, no espantis, no assetgis, no coaccionis ni manipulis.
Gràcies a totes les ponents, que de manera magistral han exposat totes aquelles actituds normalitzades a la nostra societat, i que quan surten a la llum, ens fan entendre que encara és molt lluny el moment de poder dir que les dones hem assolit la igualtat real.

En aquesta jornada ha quedat palès que el feminisme és l’única via eficaç contra la violència masclista, en totes les seves vessants, públiques i privades . Aquest feminisme ha d’impregnar la societat d’un pensament alhora reivindicatiu i optimista, transformador i generador de canvi, que és possible, però que hem de lluitar.
Des de Sorotopia volem felicitar l’Ajuntament de Granollers per aquesta iniciativa que ens ajudarà a ser més conscients del panorama que ens envolta, i de com fer recerca de les eines que ens calen per millorar-lo.