No és habitual tenir l’oportunitat d’assistir en directe a la conversa entre una filòsofa i una catedràtica, parlant sobre temes de feminisme. Per això, en aquesta ocasió agraïm al CCCB aquesta trobada profundament transformadora que ens ha fet reflexionar sobre les bases d’un moviment que ha generat controvèrsia des dels seus inicis, per rebel i inconformista.

“No es pot lluitar només contra el masclisme, a la vegada has de lluitar contra el racisme, el classicisme, l’homofòbia…”
Parlant sobre les onades, la Fina Birulés ha descrit a la perfecció l’essència del feminisme, moviment que, com les onades del mar, és un anar i venir de pensaments. Poden arribar amb força arrasant amb els estereotips, per retirar-se després a madurar i treballar tot allò que ha de servir per avançar cap a la transformació real.
La Marta Segarra, amb la seva capacitat d’anar més enllà, de donar la volta i furgar en el sentit mateix de les paraules, ha estat capaç de plasmar la importància de fer servir el llenguatge de manera adequada per tal que sigui una eina efectiva a l’hora de descriure la realitat. El significat dels mots poden ajudar-nos a ubicar de manera correcta els nostres pensaments, o pel contrari, confondre la nostra ment amb categories del tot inabastables.

” La llibertat de les dones no s’assoleix directament amb la consecució de drets, fa falta molt més per a la transformació”.
Amb el concepte “trans” ens ha fet una mostra. Trans com a desplaçament des d’un punt d’origen a un destí (d’un cos d’home a un cos de dona per exemple), o trans com a transició, com a camí en què es descobreixen emocions, sentiments i pensaments que sorgeixen de la nostra capacitat de reinventar-nos. La manera com definim la realitat ens ajuda a transformar-la.
Una nova oportunitat d’aprendre sobre feminisme, sobre igualtat i sobre com ser dones en un món ple de realitats interseccionals a punt per ser derrocades.
