Drets trans Transfeminisme

Experiències i necessitats de les persones trans a l’atenció primària.

Divendres 28 d’octubre les companyes trans de Sorotopia vam tenir el plaer de poder participar en una prova pilot de l’estudi qualitatiu “Les experiències i necessitats de les persones trans a l’atenció primària” dut a terme per investigadores de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol).

Els objectius d’aquest estudi són explorar les experiències en l’àmbit de l’atenció primària de la comunitat trans i identificar les necessitats de la comunitat amb relació a l’atenció que reben als serveis d’atenció primària de l’àrea de Girona. Per fer la prova pilot es va escollir un grup de dones trans del Vallès en el qual hi érem nosaltres dues (Cristina i Car de Granollers) i dues companyes del Vallès Occidental (Laura i Clara).

La sessió, que va durar unes dues hores, va transcórrer de forma molt còmoda i relaxada. Les companyes investigadores van gestionar amb molta cura l’entrevista aprofundint de mica en mica en un tema que resulta complex i molt sensible.

Gràcies a la prova pilot, ens vam adonar del llarg camí que hi ha a fer per integrar el coneixement de les qüestions trans relacionades amb la salut en l’àmbit de primària i en general en l’àmbit mèdic. Totes vam estar d’acord en el fet que manca formació en el sentit més bàsic, i també que la salut relacionada amb les persones trans és necessari que es tracti en el món educatiu des dels inicis, i per descomptat d’una manera no patologitzant en el món acadèmic. No podem negar que en els darrers anys s’han fet avenços rellevants, com la creació del servei Trànsit i certes ajudes a l’hora que se’ns respecti la identitat desitjada, però és cert que queda molt camí per recórrer i l’atenció primària és un àmbit on seria molt important que hi hagués més coneixement amb relació a les nostres necessitats.

Vam agrair molt la iniciativa de les companyes i va ser un plaer que se’ns escoltés. L’entrevista va acabar amb un berenar deliciós al qual ens van invitar les investigadores.