Espais de visibilització

Famílies trans – Construccions identitàries

La normalització de la presència de les dones trans a l’espai públic ha estat sempre un objectiu fonamental per a la nostra associació. Per aquest motiu, quan la Cristina va proposar fer una sortida cultural a Centelles per anar a visitar l’exposició ‘Famílies trans – Construccions identitàries’, a totes ens va semblar una idea d’allò més adient. A l’exposició, ubicada a la sala Niu de Palau de Centelles, Mar Llop, fotògrafa i activista trans, hi recull l’experiència de 29 famílies que han acompanyat a menors durant el seu procés de trànsit.

ente1
Exposició Famílies Trans

L’exposició mostra els diferents paradigmes generacionals que formen part de l’entorn de la infància trans, protagonista d’una transformació social que es materialitza en la naturalitat que es percep en les imatges. Infàncies que han recorregut un camí ple de dificultats, però també de descobertes i de fites importantíssimes per al futur de la nostra societat. Una gran obra construida des del respecte i l’amor a aquelles identitats disidents que busquen el seu lloc al món, i que han vingut per quedar-se.

A més, hem comptat en aquesta magnífica experiència amb les integrants de l’Associació de Dones de Centelles, que ens han acompanyat i ens han mostrat les diverses perspectives que travessen el seu dia dia i la dinámica de la seva xarxa de dones. No ens deixa de sorprendre la màgia que es genera entorn els espais en què les dones podem compartir i intercanviar punts de vista, mirades i experiències.

Sorotopia amb l'Associació de dones de Centelles

Entre d’altres temes interessants, les companyes de Centelles ens han parlat sobre la festa del pi. La llegenda explica que santa Coloma (la patrona del poble) va ser cremada a un pi, i és per això que cada any se li fa honor: es va al bosc a buscar un pi pinyer i se li ofereix. La història de la Coloma no ens deixa indiferents, ja que ens expliquen les companyes que va ser cremada acusada de bruixeria durant l’època de la Santa Inquisició a l’Edat Mitjana. No ens estranya doncs que a Centelles hi hagi tanta tradició entorn les bruixes i el seu misticisme.

coloma1
Santa Coloma, patrona de Centelles

Com a curiositat, a l’edició de la festa del pi del 2019 es va produir un accident quan va esclatar la càrrega de pólvora d’un galejador mentre estava al campanar de l’església i, de retruc, van esclatar les cantimplores de pólvora d’altres galejadors que es trobaven a prop seu, anunciant l’entrada del pi al poble. Van resultar ferides diverses persones, algunes d’elles greus.

Tot un seguit de temes interessants han planejat sobre el cercle de dones que de manera espontània s’ha generat. Temes que ens afecten a totes, i ens apropen en la nostra fita d’aconseguir una societat més justa i igualitària. Això sí, a la taula d’un bar, per no perdre el costum.

I així, entre riures i converses de dones, hem passat un matí entranyable i enriquidor que ens deixa un record fantàstic. Moltes gràcies a les dones de Centelles, especialment a l’Ariadna que ha fet possible la trobada,  i a totes les què heu estat presents. La veritable fortalesa de les dones és la nostra capacitat per generar vincles de resistència i afecte.

Sorotopia amb l'Associació de dones de Centelles

Pot ser que també t'interessi