Recentment, hem commemorat el Dia Internacional de la Dona Treballadora, un dia que ens recorda la importància de reconèixer i celebrar els avenços en la lluita per la igualtat de gènere. A Sorotopia, aquesta commemoració ens ha donat l’oportunitat de reflexionar sobre el nostre compromís diari en la creació d’espais segurs i inclusius per a les dones, espais que fomentin el creixement personal i col·lectiu.

Durant tot l’any, treballem per oferir a les dones una xarxa d’interacció i suport que els permeti explorar el seu autoconeixement i descobrir les seves potencialitats. Aquest enfocament transversal ens ha portat a encarar el 8M amb il·lusió i la determinació de visibilitzar les nostres activitats. Per a nosaltres, la commemoració d’aquest dia va més enllà d’un simple acte públic; és un recordatori de la nostra tasca diària durant els 365 dies de l’any.

Reptes

A banda dels reptes àmpliament coneguts com la bretxa salarial, la manca de representació en llocs de presa de decisions, la violència de gènere o la desigualtat en l’àmbit de les cures, existeix un fet que resulta preocupant per tractar-se d’una qüestió que requereix d’un treball individual i totalment voluntari: actualment el feminisme provoca un sentiment de rebuig en moltes persones, tant homes com dones.

Les relacions de poder establertes a la nostra societat generen que la lluita contra la igualtat en tots els àmbits suposi una percepció d’atac directe en aquelles persones que gaudeixen de privilegis derivats d’una estructura patriarcal, masclista, racista i classista.

Aquesta sensació de rebuig no prové del fet de ser home, sinó de la construcció patriarcal d’una educació transmesa de generació en generació, i que ha situat la dona en una posició secundària, allunyada dels llocs d’influència i presa de decisions.

Des de la perspectiva feminista, el repte més important que existeix actualment a la nostra societat és que els homes siguin capaços de desconstruir els patrons adquirits a través d’una educació patriarcal, i aprenguin a veure les dones com a iguals, com a companyes de feina, de projectes de vida i familiars, en igualtat de condicions i valorant els seus objectius i els seus èxits exactament igual que en el cas dels homes.

Per avançar cap a una societat més justa i feminista, proposem tres accions concretes:

  • En primer lloc, és crucial treballar en la construcció d’una imatge positiva i autèntica de nosaltres mateixes, allunyant-nos dels estereotips i les imposicions externes.
  • En segon lloc, recomanem vincular-nos a xarxes de suport i confiança, on puguem ser nosaltres mateixes sense judicis ni etiquetes. Aquestes xarxes ens proporcionen un espai segur per créixer i explorar el nostre potencial.
  • Finalment, subratllem la importància de practicar l’empatia i la comprensió en les nostres interaccions amb els altres. És essencial reconèixer les realitats individuals i respectar les diversitats, ja que només així podrem construir una societat més inclusiva i justa per a tothom.

El Dia Internacional de la Dona Treballadora ens ha recordat la importància de continuar treballant cap a la igualtat de gènere. A Sorotopia, estem compromesos a seguir fent aquesta tasca dia a dia, amb la convicció que cada petit pas ens acosta a un futur més igualitari i respectuós.

Pot ser que també t'interessi