Actes reivindicatius Desconstrucció patriarcal Drets Humans

Diana Damián Palencia: 35 Anys de Lluita pels Drets Humans

Dimarts 3 d’octubre, en el marc del projecte “Ciutats Defensores dels Drets Humans”, vam tenir l’oportunitat d’assaborir una trobada extraordinària a Can Jonch. La protagonista d’aquesta experiència va ser Diana Damián Palencia, una dona que, a través de més de tres dècades, ha dedicat la seva vida a la lluita incansable pels drets humans.

Diana Damián és una figura inspiradora que prové de la ciutat de Cristóbal Obregón Villaflores, a Chiapas. Amb una llicenciatura en Psicologia Educativa i un màster en Educació Intercultural atorgat per la Universitat Veracruzana, la seva formació acadèmica no només la va preparar per als desafiaments que abordaria, sinó que també la va impulsar a embarcar-se en una carrera que canviaria vides.

La trobada amb Diana Damián va ser més que una simple conferència; va ser un relat que va estremir-nos, amb moments profundament emotius que ens van commoure fins a l’ànima. Les paraules de Diana ens van transportar a través del seu viatge personal i professional, una odissea que s’ha desenvolupat en l’ombra, en la defensa constant dels drets humans i l’equitat de gènere.



El relat de Diana va ser, en molts sentits, esfereïdor. Va exposar sense embuts els desafiaments, les injustícies i les lluites que ha viscut i encara viu en la seva tasca diària. Va compartir amb nosaltres els horrors de la migració femenina en el corredor migratori Huehuetenango-Comitán, a la frontera chiapaneca. Ens va parlar de les dones endeutades, dels crèdits que perpetuen la vulnerabilitat, i de la violència de gènere que sofreixen les dones migrants.

Així mateix, vam escoltar els relats impactants sobre com les dones són víctimes de robatoris, violacions i segrests durant el seu viatge cap a un futur millor. Les imatges de la senda amb les restes del seu pas, amb roba, sabates i joguines abandonades, van deixar una empremta punyent en la nostra ment.

La figura del “Coyote”, aquella persona que inicialment dona esperança i després roba i abandona, també va ser un element central en el relat de Diana. Ens va parlar de les bandes criminals i dels obstacles que impedeixen el progrés de les dones migrants.

Durant la trobada vam recuperar unes paraules que la Diana va pronunciar durant un reportatge ja fa anys, mentre realitzava una campanya de sensibilització sobre la realitat de la salut sexual i reproductiva de les dones dels pobles indígenes de Chiapas.

“Mi sueño es que las cosas cambien, que la humanidad completa se involucre en un cambio social que haga que ninguna mujer se nos muera de un parto, en ninguna comunidad indígena.”

Diana Damián Palencia, Visionaris 2007


Formación y Capacitación AC.

Diana Damián no només és una defensora dels drets humans; també és la fundadora i directora general de l’organització “Formación y Capacitación” (FOCA AC), que treballa incansablement per promoure la igualtat de gènere i la justícia social. Podeu conèixer més sobre FOCA AC i les seves activitats visitant la seva pàgina web oficial: http://foca.org.mx

El lloc web de l’organització “Formación y Capacitación” (FOCA AC) és una finestra virtual que ens obre les portes a l’apassionant món de la defensa dels drets humans i la promoció de l’equitat de gènere. Aquesta plataforma en línia és una eina crucial per a la sensibilització, l’educació, i ens convida a explorar les seves diverses àrees d’impacte i activitats significatives.

A més de la seva feina com a defensora dels drets humans i com a líder de FOCA AC, Diana Damián Palencia també ha fet una contribució significativa com a cineasta. Va dirigir el documental titulat “Pasos Ciegos”, una obra que aprofundeix en el fenomen de la migració femenina a la frontera sud de Mèxic.

El documental “Pasos Ciegos” ofereix una visió profunda i impactant de les experiències de les dones que es veuen obligades a migrar en cerca d’un futur millor. Documenta les dificultats, les adversitats i els perills que aquestes dones enfronten en el corredor migratori Huehuetenango-Comitán, a la frontera chiapaneca. Les imatges i les històries que presenta el documental revelen una realitat desgarradora, però també posen de manifest la resiliència i la determinació d’aquestes dones valentes.

“Pasos Ciegos” no només informa, sinó que també crida a l’acció, convidant a la reflexió i l’empatia envers les persones que es veuen atrapades en aquesta crisi humanitària. El documental és una eina poderosa per a la sensibilització i l’advocacia en favor dels drets humans i la igualtat de gènere. Podeu trobal el documental també al lloc web de FOCA AC.


Pasos Ciegos

Ha estat un plaer immens compartir aquesta experiència amb Diana Damián Palencia. Des de Sorotopia, volem expressar el nostre profund agraïment a Can Jonch, promotor de la lluita pels drets humans, per haver-nos brindat aquesta oportunitat d’aprofundir en una realitat tan esfereïdora. La seva tasca i el seu compromís continuen inspirant-nos i recordant-nos la importància de defensar els drets humans i la dignitat de totes les persones en tot moment. El seu somni de canviar la realitat de les comunitats indígenes és una crida a l’acció que no oblidarem.

Diana Damián ens va deixar amb una crida a l’acció i a la reflexió. Aquest somni d’un canvi profund i necessari ressona en les nostres ànimes com un recordatori de la tasca que queda per fer, i de la importància de la lluita pels drets humans i la dignitat de totes les persones.

Pot ser que també t'interessi