Actes reivindicatius Espais de visibilització Jornades

25N a Sorotopia: Il·luminant Camins, Creant Espais Feministes”

Aquest 25N ha estat més que una commemoració, ha estat una oportunitat de teixir connexions i impulsar accions significatives contra la violència de gènere. A Sorotopia, hem abordat aquesta jornada amb una determinació renovada, posant en marxa iniciatives que no només visibilitzen la problemàtica, sinó que també generen un impacte real. A continuació, explicarem el recull d’experiències que ens ha deixat aquest 25N, i que tindran continuïtat al dia a dia de la nostra associació.

Escalfant motors: 24N, Jornada tècnica de l’Ajuntament de Granollers

L’Ajuntament de Granollers va organitzar divendres 24 de novembre una Jornada Tècnica en la qual vam tenir el privilegi d’assistir com a associació compromesa amb la conscienciació i la lluita contra la violència de gènere. La jornada va estar plena d’interessants ponències i debats que van proporcionar una visió global de la qüestió. Destacaríem especialment la intervenció de Gemma Nicolás, la qual va oferir una mirada crítica profundament necessària, posant de manifest la violència institucional que sovint passa desapercebuda però que impacta directament en les vides de moltes dones.

El programa de la jornada va abastar temes crucials en la lluita contra la violència de gènere, proporcionant una plataforma per a la comprensió i el debat. Gemma Nicolás va brillar especialment en el seu abordatge, obrint els ulls sobre els punts febles del sistema que són sovint obviats en el discurs públic. La seva intervenció no només va ser crítica sinó també transformadora, ja que va posar de manifest la necessitat de repensar els nostres paradigmes i de reestructurar els diàlegs i les polítiques per abordar de manera efectiva la violència institucional contra les dones. Va posar sobre la taula una reflexió essencial per a la transformació social.

Aquesta jornada tècnica va representar una oportunitat única per a l’obertura de noves perspectives, generant un diàleg crític que posa en qüestió les pràctiques actuals i promou nous models d’enteniment i acció enfront de la violència de gènere i les seves arrels en l’estructura institucional.

“Punt Lila: Espai Feminista i d’Interacció al Casal Cívic”

Un altre projecte que s’ha materialitzat en el marc del 25N ha estat El Punt Lila de Sorotopia, que té com a objectiu transformar l’espai públic del Casal Cívic i Comunitari Granollers Centre en un lloc que promogui la igualtat de gènere, serveixi com a punt de visibilització i reivindicació de les qüestions de gènere, i afavoreixi la interacció i el diàleg amb les persones usuàries del casal i la comunitat en general. La finalitat és crear un espai segur, inclusiu i feminista on les persones podran expressar-se i compartir les seves preocupacions i idees relacionades amb les qüestions de gènere. També es persegueix sensibilitzar i educar la comunitat sobre la importància de la igualtat de gènere i la prevenció de la violència masclista, i fomentar la participació activa i la creació d’una comunitat compromesa amb els temes de gènere.La justificació del nostre Punt Lila es fonamenta en la necessitat crítica d’abordar les qüestions de gènere i la igualtat d’oportunitats dins de la nostra comunitat. El projecte es basa en els següents punts:

 • Perspectiva Interseccional: Entenem que les desigualtats de gènere no existeixen de manera aïllada, sinó que estan interconnectades amb altres formes d’opressió com el racisme, la discriminació sexual i de gènere, i la classe social. Abordar aquestes desigualtats des d’una perspectiva interseccional ens permet reconèixer les complexitats de les identitats i les necessitats individuals.
 • Transinclusivitat: Com a associació transinclusiva, reconeixem les persones trans i de gènere divers com a part integral de la nostra comunitat. És essencial garantir que totes les persones, independentment de la seva identitat de gènere, se sentin acollides i respectades en aquest espai.
 • Visibilització i Consciència: La violència de gènere i les desigualtats encara persisteixen a la nostra societat. A través d’aquest projecte, aspirem a visibilitzar aquestes qüestions i augmentar la consciència pública sobre la importància de la igualtat de gènere i la prevenció de la violència masclista.
 • Empoderament i Diàleg: Volem proporcionar a les persones de la nostra comunitat l’oportunitat d’empoderar-se, expressar les seves veus i participar en un diàleg obert sobre les qüestions de gènere. Aquest espai serà un lloc segur i inclusiu per a totes les persones.

El nostre Punt Lila està dissenyat per a tota la comunitat, independentment de la seva edat, origen, identitat de gènere, orientació sexual o qualsevol altra característica personal. Volem que aquest sigui un lloc acollidor i inclusiu on totes les persones se sentin benvingudes i encoratjades a participar. Això inclou:

 • Infància i Adolescència: Considerem la infància i l’adolescència com a membres actius de la nostra comunitat. Oferirem programes educatius i activitats especials per ajudar a comprendre les qüestions de gènere i la igualtat.
 • Adults: Els adults, tant homes com dones, són benvinguts a participar en les activitats, els tallers i els esdeveniments organitzats al punt lila. Fomentarem la reflexió i el diàleg entre les persones adultes per aconseguir un canvi social efectiu.
 • Persones de Tots els Orígens: Independentment dels orígens ètnics, culturals o socials, el punt lila celebra la diversitat i la riquesa de la nostra comunitat. Totes són convidades a compartir les seves experiències i coneixements.
 • Identitats de Gènere i Orientacions Sexuals Diverses: Les persones de totes les identitats de gènere i orientacions sexuals són rebudes amb respecte i consideració. Ens esforcem per crear un espai segur i acollidor per a totes les identitats de gènere.
 • Persones Compromeses en la Transformació Social: Aquest projecte està destinat a aquelles persones que desitgen jugar un paper actiu en la transformació social real i efectiva. Oferim oportunitats per a la participació i l’acció en la lluita per la igualtat de gènere.
 • Gent Gran: La Gent Gran és una part important de la nostra comunitat. El punt lila ofereix activitats i espais perquè les persones grans puguin compartir les seves experiències i coneixements.
 • Persones que Volen Aprendre i Canviar: El punt lila està obert a aquelles persones que vulguin aprendre més sobre les qüestions de gènere, la violència masclista i la igualtat, i estiguin disposades a prendre mesures per aconseguir un canvi positiu a la nostra societat.

Aquest enfocament inclusiu reflecteix el nostre compromís amb la construcció d’una comunitat igualitària i diversa, on tothom té l’oportunitat de contribuir a la transformació social i la lluita contra les desigualtats de gènere.

La ubicació del punt lila és de vital importància com a punt estratègic per a la visibilització del pensament feminista i com a espai accessible per a totes les persones. El Punt Lila de Sorotopia està situat a la zona comuna del Casal Cívic i Comunitari Granollers Centre, al carrer Nou 22, al petit escenari que hem començat a decorar i equipar amb molta cura i amor.

Acompanyant les noves generacions

El punt lila de Sorotopia és més que un espai físic; és un símbol de l’aliança comunitària contra la violència de gènere. Convidem als i les estudiants a apropar-se i a explorar les diverses activitats i recursos que oferim. És un lloc on es pot obtenir informació rellevant, participar en esdeveniments educatius i ser part d’una comunitat activa que lluita per un canvi positiu.

En la seva recerca l’Alexia, estudiant de 2n de Batxillerat, va decidir abordar la problemàtica de la violència de gènere amb la intenció d’analitzar les iniciatives locals que s’han alçat contra aquest flagell social. Aquesta elecció la va portar fins a nosaltres. Durant la conversa amb l’Alexia, exploràrem els fonaments que van donar lloc a la creació de Sorotopia i com aquesta plataforma ha evolucionat per esdevenir una veu activa contra la violència de gènere.La nostra associació va sorgir com una resposta a la manca d’espais dedicats a abordar aquesta qüestió tan urgent i seriosa. Durant la nostra conversa amb l’Alexia, vam destacar la importància de la nostra ubicació com un punt de trobada per a totes aquelles persones interessades en les qüestions relacionades amb la violència de gènere. La nostra associació reconeix que el compromís estudiantil, com el demostrat per l’Alexia, és essencial per avançar cap a un futur sense violències masclistes. Les noves generacions, amb la seva passió i determinació, són els agents de canvi que poden transformar la nostra societat.

Un Front Comú contra la Violència de Gènere: La Participació de Sorotopia en el Manifest Conjunt de l’Ajuntament de Granollers

A Sorotopia, entenem que la lluita contra la violència de gènere és una tasca col·lectiva, una responsabilitat que requereix la unió d’esforços i recursos per crear un impacte significatiu en la nostra comunitat. És per això que vam decidir participar com a associació en el manifest conjunt de l’Ajuntament de Granollers contra la violència masclista.

La nostra participació en la lectura del manifest institucional, que es va portar a terme dissabte 25 de novembre a les 12 hores a la Porxada, no és només una acció simbòlica, sinó una mostra del nostre compromís profund amb aquesta causa. Una de les raons fonamentals d’haver-nos unit al manifest va ser per consolidar una visió compartida i reforçar els vincles amb altres entitats, institucions i actors socials locals que comparteixen la mateixa missió: eradicar la violència de gènere.

La unió fa la força, i a través d’aquest manifest conjunt, vam poder aportar la nostra perspectiva, coneixement i recursos per enfortir la campanya contra la violència masclista. La col·laboració amb l’Ajuntament de Granollers i altres organitzacions locals ens ha permès integrar millor les nostres accions, coordinar esforços i implementar estratègies més eficaces.


Font: Taula d’Igualtat de Granollers

Una altra raó crucial de la nostra participació va ser la visibilització. Al sumar-nos al manifest, vam posicionar Sorotopia com un agent actiu en la lluita contra la violència de gènere a nivell local. Això ens ha permès ampliar la consciència sobre la nostra tasca i la nostra contribució a la transformació social. La nostra presència en aquest manifest conjunt representa més que un acte simbòlic; és un compromís viu amb la causa. És una demostració de la nostra determinació a treballar colze a colze amb altres actors clau per aconseguir un objectiu comú: un món lliure de violència de gènere. Seguirem col·laborant, compartint recursos i ampliant la nostra participació per fer front a aquesta qüestió tan important. Sorotopia segueix compromesa en aquesta lluita, i la nostra participació en aquest manifest és només un petit pas en el camí cap a un futur més igualitari i just per a tothom.

Il·luminant la tarda del 25N

Dissabte 25 de novembre a la tarda, la Plaça de la Porxada de Granollers va ser escenari d’un esdeveniment que va anar més enllà de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Va ser una tarda de solidaritat, consciència i acció, on la comunitat es va reunir per alçar la veu contra la violència de gènere, tot de la mà de les voluntàries de Sorotopia, que mai deixen passar l’oportunitat de col·laborar en la causa feminista.Les activitats van començar amb la campanya “Il·lumina el teu compromís contra la violència de Gènere”, una iniciativa que va convidar a la comunitat a expressar el seu suport amb espelmes liles simbòliques. Aquest no era només un acte de recordatori, sinó una demostració de determinació compartida per construir un futur sense violència de gènere.

Amb una varietat d’activitats, la plaça es va convertir en un punt de trobada multicolor, ple de diversitat i compromís. Una de les peces centrals va ser la performance “Territoris”, un projecte de Sílvia Cepero amb ICHIK en col·laboracio amb Rmgd i Núria Guiu amb el suport de CAM Roca Umbert, finançat per OSIC Generalitat de Catalunya. L’actuació va captivar l’atenció del públic i va transmetre un missatge profund sobre la llibertat i els límits. Vam gaudir d’una performance espectacular que no va deixar ningú indiferent.A més, la plaça va acollir una xocolatada popular que va convidar a la participació, un cercle de dones amb un micro obert per reflexionar sobre la violència de gènere, i un emotiu contacontes del “Monstre Rosa” per educar en la diversitat i el respecte. El punt d’informació i venda de productes va oferir recursos, informació i suport a totes les assistents. Aquest espai va servir per connectar-se amb una xarxa de suport i conscienciació.

La Plaça de la Porxada va ser un testimoni del poder de la comunitat unida, recordant a tothom la importància de la unitat i la determinació enfront d’aquesta greu problemàtica. L’acte va representar un punt de partida per a la conscienciació i l’acció, subratllant que la lluita contra la violència de gènere és responsabilitat col·lectiva.

Podem dir que el 25N ens ha obert un camí ple d’oportunitats, que de ben segur ens serviran per ampliar encara més la nostra xarxa, i treballar de valent en la consolidació del nostre projecte feminista a Granollers. Gràcies a totes aquelles persones que ens reconforten amb la seva confiança i amb el seu suport. Aquí seguirem amb la lluita feminista.

Pot ser que també t'interessi